Nepwinkels: veilig shoppen doe je zo!
Maar waaraan herken je nepwinkels?
Maar waaraan herken je nepwinkels?
De eerste negen maanden van dit jaar gaven wij Nederlanders online gemiddeld € 243 miljoen per week uit. In de vijf weken voor Sinterklaas steeg de online weekomzet naar € 340 miljoen, meldt thuiswinkel.org. De feestdagen, en de uitverkopen die daarop volgen, staan weer voor de deur. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je online veilig wilt winkelen en afrekenen? Voorkom shoppen bij nepwinkels.
Het is vorige maand niemand ontgaan. Black Friday, Cyber Monday en Sinterklaas gijzelden onze inboxen en reclamefolders. In alle haast en uit angst om mooie deals mis te lopen, willen we nog wel eens het digitale winkelmandje volgooien en zo snel mogelijk afrekenen. Daarbij vergeten we wel eens te controleren of de webshop waarbij we willen afrekenen echt bestaat.
Twee jaar geleden doekte de politie 35 online nepwinkel op, Vorig jaar waren dat er 438, blijkt uit cijfers van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. Kortom, het kan geen kwaad om even te checken of de webwinkel waarbij je koopt, ook echt levert.
In december neemt het aantal nepwinkels online enorm toe, meldt de Consumentenbond. De winkels zien er echter heel professioneel uit. Maar waaraan herken je nepwinkels en hoe kun je online veilig betalen?
❯ Check of het keurmerk echt is door de winkel te controleren bij thuiswinkel.org of Stichting Webshop Keurmerk. In Nederland wemelt het van de keurmerken en het is niet altijd makkelijk de echtheid van die keurmerken te herkennen.
❯ Als je twijfelt aan de prijs (van met name elektronica), omdat deze heel erg laag is, dan is er meestal iets aan de hand. If it’s too good to be true, dan is dat vaak ook zo. Ga online op zoek naar reviews en ervaringen van anderen met een bepaalde webwinkel.
❯ Controleer de contactgegevens en zoek eventueel op kvk.nl het bedrijf op.
❯ De consumentenbond heeft een hele lang lijst met onbetrouwbare webwinkels.
❯ Maak nooit vooraf geld over.
❯ Pas op met het achterlaten van creditcardgegevens, stuur die bijvoorbeeld nooit per email op.
❯ Gebruik een complex wachtwoord voor het aanmaken van een account of koop online zonder account. Heb je al een account bij een bepaalde webshop, update dan je wachtwoord en zorg dat deze bestaat uit een combinatie van cijfers, symbolen, letters en hoofdletters.
❯ Als je browser vraagt om je login gegevens of wachtwoord op te slaan, weiger dit dan. Zo voorkom je dat anderen, die toegang tot jouw computer of browser hebben, met jouw login kunnen gaan shoppen.
❯ Ga veilig om met je bankgegevens. Let bij online betalingen altijd op een groen en gesloten hangslotje in het adresveld van je browservenster. Dat betekent dat de website is versleuteld.
❯ Let regelmatig op je afschriften om zo te controleren of er geen verdachte transacties zijn gedaan.
Onze laatste blogartikelen, zakelijke ontwikkelingen en financieel nieuws. Rechtstreeks in je inbox.