De laatste jaren doen we steeds meer online bestellingen via verschillende webshops. Naast alle voordelen, heb je vanwege de populariteit ook te maken met steeds meer neppe websites, waardoor de kans groter wordt om slachtoffer te worden van online fraude.
In deze blog leer je:
- Hoe je frauduleuze websites snel herkent
- Welke rode vlaggen wijzen op online fraude
- Praktische tips om veilig online te shoppen
- Wat je kunt doen als je slachtoffer bent geworden
Online fraude via een webshop kan zijn dat je een bestelling hebt gedaan maar daarna niks ontvangt, geen contact meer valt te maken met de webshop en je geen geld teruggestort krijgt. Daarnaast is het ook mogelijk dat je bijvoorbeeld een artikel van een bepaald merk besteld maar je een neppe versie ontvangt.
Soms is een frauduleuze website goed te herkennen maar er zijn ook websites die bijna niet van een betrouwbare site zijn te onderscheiden.
Hieronder vind je meer informatie over het herkennen van een frauduleuze website.
Noot: Als een frauduleuze website, rekeningnummer of naam bekend is bij de politie, worden deze op de zwarte lijst gezet en je kan de website ook altijd controleren via deze link van de politie. Let er alleen op dat dit alleen gaat om websites die al bekend zijn bij de politie Er zijn nog steeds duizendenden frauduleuze websites die niet bekend zijn, het is dus van belang om zelf ook op onderzoek uit te gaan.
Dropshipping en het risico op fraude
Vanwege de populariteit van online winkelen zijn er nu ook veel dropshipping websites.
Dropshipping betekent dat je bij een webshop een bestelling doet maar deze verkopende partij heeft zelf geen voorraad. Het pakketje wat je ontvangt komt van een andere partij, denk bijvoorbeeld aan een pakketje uit Azië, terwijl je de bestelling hebt gedaan bij een Nederlandse webshop.
Waar let je op bij het herkennen van een frauduleuze webshop?
Bij het herkennen van een frauduleuze webshop zijn er verschillende aandachtspunten die belangrijk zijn. Hoewel sommige kenmerken meteen opvallen, is het goed om alle aspecten zorgvuldig na te lopen. Zelfs kleine details kunnen namelijk een belangrijke waarschuwing (red flag) zijn dat de website niet betrouwbaar is. Vertrouw daarbij altijd op je eigen gevoel. Als iets niet helemaal goed aanvoelt, ook al lijkt alles op het eerste gezicht in orde, zoek dan liever een andere betrouwbare webshop waar je veilig je aankoop kunt doen.
Hieronder bespreken we deze kenmerken stuk voor stuk.
Taalfouten
Frauduleuze websites worden vaak haastig opgezet. Hierdoor zijn ze meestal eenvoudig en standaard vormgegeven, met opvallend veel taalfouten of vreemde zinnen. Denk bijvoorbeeld aan spelfouten of merkwaardige vertalingen die waarschijnlijk via een automatische vertaalmachine zijn gemaakt. Dit wijst erop dat de fraudeur zich voordoet als een Nederlandse verkoper, maar mogelijk in het buitenland woont en de Nederlandse taal niet goed beheerst.
Onrealistische kortingen
Fraudeurs proberen je vaak naar hun webshop te lokken met opvallend hoge kortingen. Denk aan een gloednieuwe laptop die normaal €1500 kost, maar ineens voor maar €300 wordt aangeboden. Of schoenen van bekende merken die ineens met 50-70% korting verkrijgbaar zijn. Zulke grote kortingen zijn meestal te mooi om waar te zijn. Let daarom extra goed op wanneer een webshop vooral draait om zulke extreme aanbiedingen. Vertrouw je het niet helemaal? Zoek dan liever een betrouwbare webshop.
URL
Fraudeurs willen graag zoveel mogelijk mensen trekken naar hun webshop. Dit doen ze door bijvoorbeeld teksten die je snel zou intypen in een zoekmachine als je ergens naar opzoek gaat. Denk aan woorden als “goedkoop”, “korting” of “sale”. Ook zijn er URL’s waar een totaal andere omschrijving in staat als wat er verkocht wordt op de webshop, bijvoorbeeld als er in de URL iets met motorvoertuigen staat maar ze verkopen papier.
Verder kan het ook nog zijn dat de URL bijna gelijk is aan een zeer bekende webshop maar er net een lettertje anders, te veel of te weinig staat.
Veiligheidscertificaat
Een website dient ten alle tijden een certificaat te hebben, zodat ze persoonlijke gegevens mogen verwerken. Het gaat om een SSL- of TLS-certificaat. Dit certificaat verzekert dat alle gegevens die worden verstuurd geheim blijven voor buitenstaanders en niet gestolen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging van persoonlijke informatie, zoals creditcard- en adresgegevens. Dit certificaat dient ook toegereikt te worden door een onafhankelijke partij.
Deze beveiligde verbinding is goed te herkennen door het hangslotje dat te zien is in de adresbalk. Je kan op dit slotje klikken en zo zie je de geldigheid van deze beveiliging. Ook begint de URL altijd met https in plaats van http. De “s” staat voor secure.
Officieel keurmerk
Een betrouwbare website kan je herkennen door het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk. Dit keurmerk wordt ondersteund door de Consumentenbond. Een webshop krijgt alleen dit keurmerk als die voldoet aan de wet- en regelgeving en een veilige betaalomgeving biedt.
Dit toont aan dat:
- De winkel bestaat
- De prijzen eerlijk en duidelijk zijn
- De minimale bedenktijd van 14 dagen wordt gehanteerd
- Ze zorgvuldig omgaan met je gegevens
- Een goed beveiligd bestelproces hebben
- Beschikken over een onafhankelijke geschillencommissie
Het kan zijn dat frauduleuze webshops een (nep) keurmerk op hun site hebben staan maar het nooit hebben verdiend. Om zeker te zijn of de webshop een geldig keurmerk heeft, kan je dit vinden via deze link.
Contactgegevens
Een webshop dient altijd bereikbaar te zijn voor vragen van klanten. Alleen een mailadres of chatmogelijkheid is niet voldoende. Er dient altijd een werkend telefoonnummer, mailadres en bedrijfsadres te vinden zijn op de site.
Ook is het van belang dat het KvK- en BTW-nummer vermeld staan. Meestal vind je deze informatie onderaan de home page of onder de algemene voorwaarden. Ter dubbele verificatie kan je deze gegevens ook controleren op de site van de KvK.
Aanvullend als extra voorzorgsmaatregel is het goed om in de algemene voorwaarden de retourvoorwaarden, verzendbeleid en wat te doen bij defecte items te reviewen.
Reviews
Er zijn een heleboel sites te vinden waar andere mensen hun ervaringen vertellen over websites, denk bijvoorbeeld aan Trustpilot of Yelp, en een ‘simpele’ Google search kan ook al veel uitkomst bieden. Het is altijd verstandig om deze sites te bezoeken maar ook reviews kunnen nep zijn.
Verdachte reviews:
- Geen enkele review te vinden op Trustpilot of Yelp
- Ruim 90% van de reviews van 1 ster
- 5 sterren reviews waar de schrijfstijl hetzelfde lijkt, denk aan:
- Woordgebruik
- Spellingsfouten
- Spatiegebruik
- Vergelijkbare of vreemde accountnamen
- Tekst uit een vertaalmachine
- Geen enkele/amper 2, 3 of 4 sterren reviews
Het kan zijn dat fraudeurs ervoor zorgen dat de neppe reviews bovenaan staan door meer ‘likes’ te verzamelen, dit kan door bots gedaan worden. Om dit te voorkomen, kan je de filter van de reviews zetten op “nieuwste” ipv “meest relevante”.
Achteraf betalen
Webshops zijn verplicht de mogelijkheid te bieden om (een deel van) het bedrag achteraf te betalen. Een verkopende partij mag je volgens de wet niet dwingen om meer dan 50% van het totaalbedrag vooraf te betalen. Voorbeelden van mogelijkheden om achteraf te betalen zijn bijvoorbeeld Klarna en AfterPay. Let er op dat ook via deze sites risico verbonden zitten.
Leeftijd website
Een frauduleuze webshop bestaat vaak niet lang, omdat deze binnen een korte tijd ook weer offline gehaald wordt om tegen te gaan dat ze opgespoord kunnen worden. Om makkelijk en snel te zien hoe lang een webshop bestaat kan je dit voor .nl vinden via de website van SIDN en .com kan dit via Who.is
Via deze sites kan je allerlei informatie vinden over de url, wanneer deze is aangemaakt, of de url nog in gebruik is en de informatie van de registrar. De registrar is de partij waar de url is aangemaakt, deze partij kan een url ook blokkeren of verwijderen na verkeerd gebruik van het domein.
Social media
Om zoveel mogelijk klanten op hun website te krijgen, adverteren frauduleuze verkopers voornamelijk via sociale media. Denk aan advertenties via Instagram, Facebook of TikTok.
Via deze sociale media adverteren gaat snel en de controles op de webshops zijn erg beperkt tot nihil. Natuurlijk zijn er ook websites die wel betrouwbaar zijn op deze sociale media maar het is belangrijk om ter controle altijd extra goed op te letten bij deze advertenties.
Denk er aan om te kijken naar de verificatievinkjes van het account en je kan ook kijken of deze verkoper een LinkedIn-pagina heeft als extra controle.
Hoe kan ik veilig online betalen met mijn SimpledCard?
Bij de meeste frauduleuze webshops is het alleen mogelijk om een account aan te maken voor je een bestelling plaatst, dit doen ze met de reden dat ze je gegevens hebben, zoals adres, telefoonnummer en mailadres. Daarnaast is het goed om te controleren of er meer soorten betalingen mogelijk zijn.
Online betalen met SimpledCard
Via webshops is het bijna altijd mogelijk om via MasterCard of Visa te betalen. Maar let op; als het bij een webshop alleen mogelijk is om een MasterCard-, Visa– (of American Express–)betaling te doen, is dit ook een red flag. Het doen van een MasterCard-betaling is mogelijk met jouw Combo Card als de functie van online betalingen ‘aan’ staat.
iDEAL
iDEAL is een populaire betaalmethode in Nederland. Deze betaalmethode is niet per se een veiligere betaalmethode maar vanwege administratieve redenen ondersteunen frauduleuze webshops meestal geen iDEAL. Frauduleuze webshops kunnen een nep-omgeving maken, zodat het voor jou lijkt dat je een iDEAL-betaling doet maar dit niet het geval is. iDEAL is dus niet altijd veilig en bij fraude is er ook geen mogelijkheid om dit bij je bank aan te geven. Het doen van een iDEAL-betaling is niet mogelijk met jouw Combo Card.
PayPal
Met PayPal is het ook mogelijk om betalingen te doen. Dit doe je door een account aan te maken en via dit account een betaling te doen. Omdat je binnen dit account gevoelige gegevens hebt opgeslagen, is het van belang om alles goed up-to-date te houden. Dus update je software en zorg voor een veilige gebruikersnaam en uniek wachtwoord. Daarnaast is het ook mogelijk om 2FA op je PayPal in te schakelen.
Openbare netwerken
Om je persoonlijke- en kaartgegevens zo goed mogelijk te beveiligen is het belangrijk om te zorgen dat je niet op een openbaar wifi-netwerk zit. Daarnaast is het werken achter een VPN ook verstandig om te doen.
3D Secure
De functie 3DS is zo ingebouwd dat als je een betaling met je SimpledCard bij een webshop doet deze ook nog dient te accorderen via de SimpledCard-app. Via deze functie heb je voor jezelf een tweede controle om nogmaals goed te checken of de webshop betrouwbaar is of niet.
Ben je na het doen van deze checks helaas toch slachtoffer geworden van een frauduleuze website? Blokkeer dan gelijk je SimpledCard en neem contact op met ons support-team. Dan kunnen wij samen met jullie kijken wat we voor jullie kunnen doen.
SimpledCard: een slimme oplossing voor zakelijke betalingen
SimpledCard biedt bedrijven een innovatieve manier om met prepaid betaalpassen hun uitgaven te beheren. Dit systeem combineert de flexibiliteit van een creditcard met de controle en veiligheid van een prepaid-oplossing.
Hoe werkt SimpledCard?
Hoe werkt een prepaid creditcard in de praktijk?
- Een zakelijke prepaidkaart werkt eenvoudig en is vergelijkbaar met een reguliere creditcard:
- Opladen: je laadt een bedrag op de kaart via een gekoppeld account. Dit kan variëren van € 10 tot € 50.000, afhankelijk van je behoeften.
- Betalen: je gebruikt de kaart net zoals een normale creditcard, inclusief het invoeren van de CVC-code bij online betalingen.
- Beheren: via het dashboard kun je de uitgaven monitoren en, indien nodig, aanvullende bedragen opladen.
Het grote verschil? Je kunt alleen uitgeven wat er op de kaart staat. Dit voorkomt roodstand, iets wat met reguliere creditcards vaak mogelijk is.
De CVC is een essentieel onderdeel van veilige betalingen, zowel voor particulieren als bedrijven. Met oplossingen zoals SimpledCard kun je deze beveiliging combineren met maximale controle en flexibiliteit. Door prepaid betaalpassen in te zetten, profiteer je van alle voordelen van een creditcard zonder de risico’s.
Wil je weten hoe SimpledCard jouw bedrijf kan helpen? Neem vandaag nog contact met ons op of plan een demo en ontdek hoe je zakelijke betalingen efficiënter, veiliger en overzichtelijker kunt maken.
Blijf op de hoogte
Onze laatste blogartikelen, zakelijke ontwikkelingen en financieel nieuws. Rechtstreeks in je inbox.
FAQ
Wat is fraude?
Fraude is het opzettelijk misleiden of bedriegen van een persoon, organisatie of overheid met als doel om onterecht financieel gewin te behalen of andere voordelen te verkrijgen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals door middel van identiteitsdiefstal, vervalsing van documenten of oplichting via internet. Vaak gaat het om handelingen die illegaal zijn en kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging.
Wat te doen bij internetfraude
Als je slachtoffer bent van internetfraude, meld dit dan meteen bij je bank om verdere schade te voorkomen. Doe vervolgens aangifte bij de politie en verzamel bewijs zoals e-mails en transactiedetails om je zaak te ondersteunen. Het is ook verstandig om de fraude te melden bij instanties zoals de Fraudehelpdesk. Om herhaling te voorkomen, verander je wachtwoorden en zorg je voor betere beveiliging van je accounts.