Grensoverschrijdende transacties zijn betalingen waarbij de ontvanger en betaler zich in twee verschillende landen bevinden. Deze transacties zijn vaak duurder dan binnenlandse betalingen. Er simpelweg meer partijen bij betrokken die hun kosten doorberekenen. Door een wijziging in de Europese wetgeving, Cross-Border Privacy Rules 2 (CBPR2), wordt het verplicht de prijzen bij transacties in niet-eurolanden transparant weer te geven.
Organisaties die internationaal handel drijven, doen vaak veel grensoverschrijdende transacties per dag. Het maakt een groot onderdeel uit van hun dagelijkse activiteiten. Het is voor deze organisaties daarom van uiterst belang om zulke betalingen zo veilig, efficiënt en goedkoop mogelijk te doen. Dat maakt de samenwerkingen een stuk gemakkelijker.
Binnen Europa wordt er natuurlijk ook veel handel gedreven. En dus zijn er veel geldbewegingen tussen de verschillende landen. Deze landen hebben niet allemaal de Euro als betaalmiddel. Denk aan Noorwegen, Denemarken of Hongarije. Reden genoeg om duidelijke regelgeving rondom grensoverschrijdende betalingen en de wisselkosten op te stellen.
De CBPR wetgeving zorgde in 2009 al voor meer duidelijkheid. De verordening betekende gelijkgetrokken kosten bij grensoverschrijdende transacties binnen Europa. De nieuwe wijziging op deze wet, CBPR2, maakt de kosten van betaalverkeer binnen de Europese Unie nog transparanter.
Wat zijn grensoverschrijdende transacties?
Grensoverschrijdende transacties, internationaal bekend als cross-border payments, kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. Bankoverschrijvingen en creditcardbetalingen zijn de meest voorkomende manieren. Voor grensoverschrijdende transacties worden er vaak valutawisselkosten gerekend. Dit zijn kosten voor het wisselen van de ene valuta naar een andere valuta.
- Een creditcard is een veel gebruikte en vaak de meest eenvoudige manier om online betalingen te verrichten naar een ander land. Het enige wat je dan hoeft te doen is je kaartgegevens invoeren. Een voorbeeld hiervan is wanneer er een online aankoop wordt gedaan in een Zweedse webshop in kronen. Hier worden vaak hoge transactie- en wisselkosten voor gerekend.
- Organisaties doen daarnaast ook veel online overboekingen. Wanneer de overboeking wordt gedaan naar een zakelijke rekening met een andere valuta dan euro, noemen we dit grensoverschrijdend. Gezien het grote aantal van deze transacties bij organisaties kunnen de extra wisselkosten en schommelende wisselkoersen dan snel oplopen.
- Het is ook mogelijk om met een Nederlandse betaalkaart geld te pinnen bij geldautomaten en pinapparaten buiten de euro-zone.
Wat is CBPR en wat regelt CBPR2?
De eerste en oorspronkelijke regelgeving (Verordening 924/2009) vereiste dat de kosten bij grensoverschrijdende transacties niet hoger mochten zijn dan voor een gelijkwaardige binnenlandse betaling in euro. Dit zorgde voor lagere kosten bij alle grensoverschrijdende transacties in de eurozone. Let op, de kosten zijn niet hetzelfde als de wisselkoers. In de CBPR regelgeving wordt niet specifiek benoemd welke wisselkoers er moet worden gebruikt voor de berekening van een transactie.
In de niet-eurozone zijn grensoverschrijdende transacties in euro nog altijd duur. Het doel van de aanvullende regelgeving op CBPR is om dit probleem aan te pakken. De Europese Verordening geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie.
Wie houdt toezicht op de CBPR2 regelgeving?
In Nederland houdt de Autoriteit Financiële Markten toezicht op de regulering van grensoverschrijdende betalingen en wisselkosten, en dit dit geval dus CBPR2.
Blijf op de hoogte
Onze laatste blogartikelen, zakelijke ontwikkelingen en financieel nieuws. Rechtstreeks in je inbox.
Wat is er veranderd door CBPR2?
❯ Van betalingen waarbij verschillende valuta’s zijn betrokken (van lidstaten buiten de eurozone) worden de kosten gelijk;
❯ Er moet bij iedere transactie actief geïnformeerd worden over de eventuele kosten die in rekening worden gebracht.
De wisseldienstverlener is verplicht de volgende informatie te verstrekken.
Bij geldautomaten en pinapparaten:
❯ De kosten van de transactie, uitgedrukt in een percentage van de meest recente wisselkoersen;
❯ Het te betalen bedrag van de transactie in de valuta van de betaler;
❯ Het te betalen bedrag van de transactie in de valuta van de begunstigde.
Bij online overboekingen naar een andere betaalrekening:
❯ De verwachte kosten voor de valutawissel van de overmaking;
❯ Het verwachte bedrag van de overmaking in de valuta van de betaler;
❯ Het verwachten bedrag van de overmaking in de valuta van de begunstigde.
Bron: AFM
Wat doen wij als SimpledCard met grensoverschrijdende transacties?
SimpledCard maakt het eenvoudig en inzichtelijk om de wisselkoersen van voltooide transacties te bekijken. Telkens wanneer er een grensoverschrijdende transactie plaatsvindt, wordt de wisselkoers in het systeem weergegeven.
Transacties die met een SimpledCard betaalkaart worden gedaan in een andere valuta dan in euro, de valuta van de kaart, worden automatisch omgerekend naar euro tegen de Mastercard conversiekoers. De conversieratio’s zijn op de Mastercard website te vinden. In tegenstelling tot vele andere banken en aanbieders van betaaloplossingen, voegt SimpledCard hier zelf geen kosten aan toe.
Indien er wordt gekozen voor conversie van een transactie op de geldautomaat of betaalterminal zelf, dan wordt de omrekening uitgevoerd door een andere partij. Er geldt dan een andere wisselkoers en er worden mogelijk extra kosten in rekening gebracht door deze partij. Ze zijn dan verplicht om dit bij de transactie te melden. De wisselkoersen van deze transacties zijn niet terug te zien in het SimpledCard systeem.
Voor de gebruikers van SimpledCard verandert er met de wetswijziging CBPR2 dus feitelijk niets. SimpledCard transacties blijven gunstig en dat is vanaf nu nog inzichtelijker middels de wisselkoersen rapportage. Binnen het SimpledCard systeem kan je op ieder moment een rapport uitgedraaiem van alle grensoverschrijdende transacties met bijbehorende conversieratio’s.
Als je meer wil weten over de CBPR2 verordening of onze transparantie ten behoeve van grensoverschrijdende transacties? Neem dan contact op met ons team van experts.
Blijf op de hoogte
Onze laatste blogartikelen, zakelijke ontwikkelingen en financieel nieuws. Rechtstreeks in je inbox.