Hoogstwaarschijnlijk is niet iedereen 100% voorbereid op een economische crisis. Weten wat je in deze tijden moet doen, is essentieel om de continuïteit van een organisatie te waarborgen. Van financiële managers wordt vaak verwacht dat ze hieraan leiding geven. Gedegen crisis management is dan vereist.
Maar hoe schakel je over naar de crisismodus en houd je tegelijkertijd het hoofd koel? Tijdens een crisis is het tijd om te analyseren, op te ruimen, nieuwe allianties aan te gaan en verandering aan te moedigen. Onderstaand artikel geeft je verschillende handvatten om de controle te behouden.
Hoe ontstaat een economische crisis?
Economische crises gebeuren relatief vaak, elk decennium in de afgelopen 50 jaar heeft er minstens 1 of 2 gezien. Een periode van booming business wordt afgesloten met een plotselinge krimp.
Waarschuwingssignalen van een recessie kunnen soms vroegtijdig worden gezien. Denk aan bijvoorbeeld:
- daling in de omzet in bepaalde sectoren;
- minder consumentenvertrouwen;
- krimp in de aandelenmarkten;
- verkorting van levertijden;
- stijgende werkloosheid.
Als het vertrouwen afneemt, neemt gelijkertijd de vraag af. Maar wat betekent dat voor jouw bedrijf?
Het blijft lastig om een crisis van tevoren goed in te schatten, en dus jouw crisis management tactiek te bepalen. Toch moet je er als financieel manager voor zorgen dat je goed voorbereid bent.
Van financieel managers wordt normaal gesproken verwacht dat zij de winstgevendheid en continuïteit van de onderneming waarborgen.
Wanneer er niet aan de prognoses kan worden voldaan moet er tijdig en adequaat gehandeld worden. Want wanneer de economie plotseling draait, kunnen omstandigheden namelijk snel veranderen. Wij vertellen hoe je in zo’n situatie het beste kunt handelen.
Stap 1 van crisis management: prognoses analyseren en aanpassen
Elke recessie is anders en sommige sectoren zullen harder worden getroffen dan anderen.
Welke gevolgen zal de crisis hebben op de omzet? Welke producten of sectoren zullen er het meest lijden? Welke gat zal gedicht moeten worden voor de jaarlijkse prognose?
Het vinden van de juiste data en antwoorden zal helpen om de impact goed te voorspellen en de juiste manier van crisis management te bepalen.
Samen met de afdeling Sales bekijk je graadmeters als het aantal offerteaanvragen, de tijd die nodig is om een deal te sluiten en het verloop per segment.
Implementeer digitale dashboards met belangrijke informatie voor het managementteam. Vervang budgettering door een kortetermijnprognose en begin met het in kaart brengen van corrigerende maatregelen.
Verdiepen in kosten en cash
Zoals altijd ‘cash is king’ – misschien nog wel meer in onberekenbare situaties. Wanneer de crisis toeslaat, kunnen de omzet en geldreserves snel opraken. Je wilt dus kosten wat kost de uitgaven verlagen om de liquiditeit te beschermen.
Het team is normaal gesproken een maand bezig met de kostenrapportage, dus om dit nu in een dag op orde te brengen voelt wat ongemakkelijk. Begin met het maken van drie eenvoudige buckets:
❯ Kosten die reeds zijn gemaakt
Tools voor uitgavenbeheer (zoals SimpledCard) kunnen helpen om inzicht te geven in de kosten. Met een druk op de knop heb je een realtime overzicht van alle uitgaven per project of afdeling. Dan is het tijd om alle inefficiënties op te ruimen. Op kosten zoals catering en onnodige reizen kan gemakkelijk worden bezuinigd.
❯ Geplande en reeds toegezegde kosten
Implementeer lijsten voor de verschillende teams met maandelijkse uitgaven, lopende abonnementen en vraag hen te zoeken naar online tools en softwareprogramma’s die niet meer in gebruik zijn. Zorg dat er duidelijkheid is over de opzegtermijnen.
❯ Kosten die zijn gepland, maar nog gestopt kunnen worden
Werk samen met bijvoorbeeld Marketing om te checken waar het advertentiebudget naartoe gaat. Stop direct met slecht lopende kanalen en vraag of er alternatieven zijn voor organisch bereik. Wanneer je dit positief brengt, kan dit een gunstige invloed hebben op de relatie met andere teams.
Blijf op de hoogte
Onze laatste blogartikelen, zakelijke ontwikkelingen en financieel nieuws. Rechtstreeks in je inbox.
Betrek interne stakeholders
Een bestaand continuïteitsplan is wellicht niet in staat om een snel veranderende crisis aan te pakken. De focus ligt op het adequaat reageren in zo’n situatie.
De verantwoordelijkheden en acties tijdens crisis management moeten duidelijk beschreven worden. Zodat er gestructureerd kan worden gereageerd. Er zal behoefte zijn aan dagelijkse informatie over nieuwe bedrijfsprocessen, actuele cijfers en de cashflow.
Het presenteren van duidelijke opties en scenario’s aan het managementteam is een hoofdstuk op zich. Toch kan niets slechter zijn voor de sfeer als een top-down afgedwongen spaarplan. Terwijl je richting wilt geven en duidelijke spaardoelen stelt, probeer je de rest van het personeel te ondersteunen bij het bedenken van creatieve oplossingen voor hun eigen teams.
Zie jezelf als facilitator, geef eenvoudige lijsten of extra informatie om teams te helpen hun eigen beslissingen te maken.
Focus op partnerships voor solide crisis management
Geen bedrijf kan bestaan zonder klanten en leveranciers. Terwijl banken en overheidssteun tijdelijke verlichting kunnen bieden, kan een recessie een reële kans bieden bij het bevorderen van nieuwe afspraken met nieuwe of bestaande klanten en leveranciers.
Neem contact op met leveranciers om erachter te komen wat ze kunnen doen. Mogelijk is er tijdelijk ruimte voor uitgestelde betalingen en kan je tot een eerlijke regeling komen. Maar wellicht komen ze ook met waardevolle oplossingen die nieuw marktpotentieel ontsluiten tijdens of na de recessie. Wanneer je een goede relatie hebt willen zij vast te hulp schieten ten tijde van crisis.
Hetzelfde geldt voor klanten.
Voor organisaties is het van cruciaal belang om hun waarde te bewijzen in tijden van crisis. Neem poolshoogte bij je klanten. Denk na over de langetermijnoverwegingen en verschuivingen in specifieke sectoren of producten. Hoe verschuiven deze behoeftes bij jouw klanten?
Help waar je kan en stimuleer interne teams om met nieuwe voorstellen en oplossingen te komen. Niet alleen voor de grootste klanten, kijk naar je gehele klantenbasis. Een willekeurige handreiking kan inspireren en kan het startpunt van een toekomstbestendige relatie met een groeiende klant zijn.
Zet de eerste stappen op gebied van crisis management
“Never let a good crisis go to waste”. Een recessie is misschien wel de best mogelijke tijd om verandering te initiëren, omdat er vaak gebreken aan het licht komen. Zodra de eerste stappen op gebied van crisis management zijn gezet en je je hoofd koel hebt gehouden, kun je beginnen met opbouwen.
Denk aan veranderingen die duurzaam zijn, zoals het digitaliseren van workflows of innovaties in bedrijfsprocessen. Neem contact op met je netwerk, deel ervaringen met collega’s en zo doe je mogelijk verdere slimme business ideeën op.
Juist in onvoorspelbare tijden kunnen we samen groeien.
Blijf alert en veel succes!
PS. Wil je ervaringen delen met een van onze financiële experts op het gebied van crisis management? Neem dan gerust contact met ons op!
Door SimpledCard
Blijf op de hoogte
Onze laatste blogartikelen, zakelijke ontwikkelingen en financieel nieuws. Rechtstreeks in je inbox.