Het aantal cashless betalingen neemt gestaag toe. Met name doordat de pandemie het gebruik van fysiek geld heeft beperkt. Elektronisch betalen, een cashless systeem, heeft nu de voorkeur boven contante betalingen. Zo wordt de kans op verspreiding van het coronavirus beperkt.
Ondanks het feit dat er geen wetenschappelijke studies zijn die dit bewijzen, moedigen veel retailers aan om cashless te betalen, omdat dit helpt om de anderhalve meter afstand te bewaren.
Wat de oudste en ooit meest betrouwbare manier van betalen was, voelt nu bijna als het nemen van een onnodig risico. Een vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde in een interview:
“We realiseren ons dat contant geld regelmatig van hand wisselt en een breed scala aan microscopisch kleine organismen en infecties bij zich kan dragen”.
Na deze verklaring zijn veel mensen overgegaan tot het aanmoedigen van cashless transacties. Overheden en retailers over de hele wereld ondernamen actie.
Ontwikkelingen in de betalingssector
De betalingssector was al vol in ontwikkeling, omdat consumenten steeds vaker overstappen van contant geld naar kaartbetalingen. Een cashless systeem. Meer dan het risico van het geld zelf, raden de autoriteiten nu elektronische betaling vooral aan om nauwe interactie tussen mensen te voorkomen.
Veel retailers hebben het gebruik van contant geld nu volledig verboden in hun winkels om hun werknemers en klanten niet onnodig bloot te stellen.
Er wordt nu gestuurd op elektronische betalingen. Hierdoor ondervinden organisaties nu problemen met een van hun meest voorkomende activiteiten: het betalen van zakelijke kosten.
Contante vs. digitale betalingen
Digitale uitgaven, ooit ontstaan al gemakkelijker betaaloplossing, zijn nu bijna een noodzaak geworden voor bedrijven. Deze switch kan dus ook voor winst zorgen.
Sommige van de veranderingen zijn wellicht tijdelijk, maar contant geld was altijd al een grote hindernis voor bedrijven.
Cashless betalingen, een volledig cashless systeem, kunnen bedrijven op meerdere manieren ten goede komen. Ze worstelen namelijk met het aanvullen van kleingeld op kantoorlocaties.
Nu elektronisch betalen wordt aangemoedigd, zal dit niet alleen helpen om afstand van elkaar te bewaren. Maar ook om de veiligheid van de eigen werknemers te waarborgen.
Tegelijkertijd zullen de risico’s op fraude en administratieve taken aanzienlijk afnemen. Wanneer bedrijven ervaren dat digitaal betalen veel betrouwbaarder is en goedkoper om te verwerken, kan de verandering ook blijvend zijn.
Een verschuiving naar online bankieren
Uit onderzoek van Mastercard blijkt dat er een stroomverstelling is ontstaan van de digitalisering en interesse in online bankoplossingen en apps.
Het trendonderzoek naar online bankieren is gedaan in maar liefst 12 landen in Europa. Dit alles naar aanleiding van het veranderende betaalgedrag tijdens de Corona pandemie. Er is hierdoor een sterke toename van online betalingen te zien.
Het onderzoek van Mastercard toont onder andere aan dat:
❯ Er een grotere behoefte is aan een cashless system, oftewel online oplossingen;
❯ Mensen afstappen van contant geld.
Hoewel door de komst van het vaccin in delen van de wereld het virus de kop wordt ingedrukt, zet de pandemie in andere landen nog altijd gestaag door.
Dit brengt dus in het overgrote deel van de wereld een verschuiving naar digitale bankoplossing mee. Een groot deel van de ondervraagden maakten nog helemaal geen gebruik van de online platformen. Dit brengt ons nog dichterbij de digital first wereld.
Integreer cashless betalingen in jouw workflow
Het zal sommige bedrijven inspanning kosten om in een omgeving zonder contant geld hun zakelijke uitgaven te organiseren.
De overstap naar elektronische betalingen vereist een uitbreiding van het aantal zakelijke betaalkaarten.
Het lijkt misschien eenvoudig, maar er zal behoefte zijn aan standaardisatie in de systemen en een manier om inzicht te houden over alle kosten om bottlenecks bij teams te voorkomen.
SimpledCard heeft al enkele van die gaten gedicht. De SimpledCard betaalkaarten zijn een veilig alternatief en ondersteunen bij verandering in het kasgeldbeheer, naar een cashless systeem.
Betalingen kunnen hiermee volledig contactloos worden uitgevoerd. Een cashlees systeem is hiermee dus gegarandeerd. Je kunt tijdelijk hogere betalingslimieten instellen en realtime alle transacties bijhouden. Tevens kan de kostenadministratie veel sneller worden afgehandeld.
Is cashless de trend?
De trend om onafhankelijker van contant geld te worden is duidelijk zichtbaar. Dit blijkt vooral uit het snel toenemende aantal cashless betalingen. Het zal interessant zijn om te zien of bedrijven cashloos blijven werken na de crisis.
Tegen de tijd dat we de strijd van COVID-19 volledig hebben gewonnen, kan cashless zo verankerd zijn in bedrijven hun workflow dat er geen weg terug is. De toekomst zal het uitwijzen!
Meer weten over de cashless betalen, een cashless systeem of de cashless oplossing van SimpledCard? Onze experts adviseren je om volledig cashless te gaan binnen jouw organisatie. Neem contact op voor de mogelijkheden.
Blijf op de hoogte
Onze laatste blogartikelen, zakelijke ontwikkelingen en financieel nieuws. Rechtstreeks in je inbox.