De afgelopen jaren is de registratielast en overbodig administratie in de zorg toegenomen. Dat zegt bijna 90% van de 700 ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden in een onderzoek van de NOS en V&VN. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn autonome professionals die heel goed in staat zijn om samen met collega’s te bepalen wat voor zorg een patiënt of cliënt nodig heeft.
Doorgeslagen administratie
Onlangs pleitte Sonja Kersten, directeur Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), in de Volkskrant dat de 350.000 verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland de positie moeten krijgen die ze verdienen.
Verzorgend personeel ondervindt allerhande obstakels om hun vak uit te oefenen, zoals personeelstekorten en hoge werkdruk, maar ook een enorme administratielast.
Vooral de administratiedruk bij wijkverpleegkundigen is hoog. Van de zes groepen in de zorg die zijn onderzocht, blijkt dat gemiddeld 39,15% van de tijd opgaat aan administratie.
Wijkverpleegkundigen besteden 48,8% van de tijd aan administratie, waaronder het bijhouden van cliëntendossiers, het inplannen van en roosteren van collega’s, communicatie met (familie van) cliënten, het bijhouden van werkuren en natuurlijk de zakelijke uitgaven voor de nodige aankopen van het team en de cliënt op kosten van de zorginstelling.
Top frustraties zorgprofessionals bij zakelijke uitgaven (Bron: SimpledCard 2018)
- Het bijhouden van de teamuitgaven en noodzakelijke uitgaven voor cliënten in een kasboek
- Zoekgeraakte bonnen en te late verantwoording
- Het zorgdragen voor contant geld
- Tekort aan gelden eind van de maand
- Niet kloppende kas aan het eind van de maand
Efficiënter administreren
Eind vorig jaar publiceerde het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg het resultaat van een vragenlijstonderzoek. Hieruit bleek dat zorgverleners gemiddeld 10,5 uur per week besteden aan de totale administratie en 64% van hen vindt de administratieve druk te hoog.
Door efficiënt te administreren wordt de druk lager. Een deel van de verantwoordelijkheid ligt echter bij het bestuur van de zorginstelling. Maar ook bij de overheid die jaarlijks met nieuwe eisen en regels komt.
Ze houden simpelweg geen rekening met het feit dat verplegend personeel niet administratief is opgeleid en zich liever richt op de zorg van patiënten en cliënten.
Deze doorgeslagen administratie, zoals Kersten het noemt, kost het verzorgend personeel gemiddeld een uur per dag. Uit gesprekken met klanten van SimpledCard blijkt dat veel verzorgend personeel ook het administreren van de zakelijke uitgaven als een grote last ervaart.
Dit hoopt zich uiteindelijk op bij de verantwoordelijke voor de financiële afdeling. Het administreren van deze zakelijke uitgaven kost het verzorgend personeel twee uur per week, zo blijkt uit een vraaggesprek van SimpledCard met een grote zorginstelling.
Sinds de implementatie van SimpledCard is het verzorgend personeel van deze zorginstelling echter nog maar een half uur bezig met het verantwoorden van de uitgaven in plaats van twee uur. Daarbij is de kleine kas, al het contante geld en zijn corporate creditcards vervangen door de SimpledCard betaalpassen.