De werkkostenregeling. In het leven geroepen als versimpeling omdat hij alle verschillende regels en wetten rondom vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers vervangt en deze in een collectieve regeling bundelt. Maar als werkgevers het WKR budget niet volledig benutten, want zo blijkt uit het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek 2016, wordt er niet optimaal geprofiteerd van de besparing op sociale lasten. Bovendien onthouden werkgevers hun werknemers van fiscale voordelen.
WKR
Sinds 2015 is de werkkostenregeling (WKR) voor alle werkgevers in Nederland verplicht. Binnen deze regeling kunnen werkgevers maximaal 1,2% van het totale fiscale loon (WKR budget) besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor de werknemers. Over het bedrag boven de vrije ruimte moet loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80% betaald worden. Daarnaast kunnen werkgevers bepaalde zaken onbelast blijven vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen door gebruik te maken van de zogenoemde gerichte vrijstellingen. Het WKR budget kan besteed worden aan bedrijfsuitjes, cafetariaregeling en kerstpakketten.
Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek
Uit het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek 2016, uitgevoerd door onderzoeksbureau Effectmeting, blijkt dat werkgevers in Nederland (met 10 medewerkers of meer) in 2016 bijna een half miljard van het werkkostenbudget onbenut laten. 26% van de respondenten voert als reden hiervoor aan bang te zijn om het budget te overschrijden. Zonde want hiermee onthouden ze werknemers van fiscale voordelen en wordt er niet optimaal geprofiteerd van de besparing op sociale lasten door de werkgever.
Voorkom overschrijding van het WKR budget door categorisering
Wanneer werknemers uitgaven declareren ziet de Belastingdienst de vergoeding als loon, tenzij u de uitgaven categoriseert en onderbouwt. Doet u dit niet of gedeeltelijk, dan worden de vergoedingen en verstrekkingen verrekend met de vrije ruimte. U loopt zelfs het risico dat u de uitgaven fiscaal als loon moet aanmerken. In het slechtste geval, wanneer u niet zorgt voor een tijdige administratieve verwerking in de loonadministratie of wanneer u bepaalde vergoedingen en verstrekkingen verkeerd indeelt, kan er een naheffing volgen van 80%. Als uw organisatie de uitgaven goed categoriseert volgens de aangewezen werkkosten, hoeft u niet bang te zijn het budget te overschrijden en benut u de fiscale mogelijkheden maximaal. Dit levert niet alleen tevreden medewerkers op maar ook een flinke besparing.
Door SimpledCard
Blijf op de hoogte
Onze laatste blogartikelen, zakelijke ontwikkelingen en financieel nieuws. Rechtstreeks in je inbox.